“RUHU(M) ÇÜRÜYORSA”
Enes Dündar Kiraz mevsiminde etraf kıpkızıldı. Yere dökülen kirazlar, zamanla kendilerini çürümeye mahkûm bulmuş, sineklerin ısırdığı bir çöp olmuşlardı. Komşuların anlattığı korkutucu hikâyeleri unutmaya çalışarak, ağacın altına sığınmıştı. Köyü seyrediyordu. Ahali; ahıra iniyor, bahçesindeki sebzelerini suluyor, yaşadıklarının birer kanıtı olan işlerinin peşinden koşuşturuyorlardı. Karşısındakini yargıç…
Mavi Elbise / Öykü
Cahide Altundal Gerçekten zırdeliydi. Böylesine güzel bir çiçeği koparma fikri de nereden gelmişti aklına? Toprağı, suyu, güneşi, kuşları, sıcağı, bir de solucanları nasıl bulacaktı bu beyaz üzerine ince mavi çizgileri olan bahar çiçekleri? Sadece bir gün görebiliyordu onu. Gün boyu gezinip durduğu bu koca bahçede…
Romanlara Dair -2-
Yayına Hazırlayan: Zeliha Kaya Edebiyat, Haric-i Edebiyat Mehmed Rauf’un “Bizde Hikâye” makalesini okumuş bir zat romanların hiçbir kayıt ve şarta tabii olmayacakları hakkındaki beyanatına dikkat ederek bana: “Öyle ise Haydut Montari ve emsali kitaplara da Mai ve Siyah gibi roman mı diyeceğiz?” dedi. Vakıa bugün…
Küçük Pişmanlıkların Derinlemesine Anlattığıdır: Ferhat Notları
Hamza Eren Sarıçam Ömer Çelik kaleme aldığı Ferhat Notları’nda öykünün farklı uçlarını tutuyor. Tema veya anlatı bağlamında bazen anlattığıyla öne çıkarken bazen ise öykünün farklı konularını nasıl tutarlı şekilde içinde bulundurabileceğini gösteriyor. İlk olarak söylemek gerekir ki öyle ya da böyle edebiyat veya edebi kaygı,…
Romanlara Dair / Mehmet Rauf
Yayına hazırlayan: Regaib Albayrak Bizde Hikâye Hüseyin Cahit’in geçenlerde neşrolunan bir makalesinde bizde şiire o kadar rağbet gösterildiği, şairlerimizin o kadar çok olduğu halde hikâyemizde böyle bir feyz görülmediğinden, nâkillerimizin bir iki kişiye inhisar etmesinden şikâyet ediliyordu. Hâlbuki bugün, henüz altı ay bile geçmeden bu…