KENDİMİ DOĞURMADAN HEMEN ÖNCE
Özgür Ballı Aşkar Dergisi’nin 64. sayısına yazdı. Çağla Çinili’nin İthaki Yayınları’ndan çıkan ilk öykü kitabı. Çinili’yi Ecinniler dergisinden tanıyoruz, kurucu editörlerinden birisi. Ecinniler yayın politikaları itibariyle kadın haklarını savunan, önceleyen dergilerden bir tanesi. Kitabın bazı öykülerinde Çinili’nin bu bakışı taşıdığını görmek mümkün ve sevindirici. Kitap…
MAHVETTİN MATERYALİ
Özgür Ballı Aşkar Dergisi’nin 64. sayısına yazdı. MAHVETTİN MATERYALİ Serdar Tunçer’in ilk şiir kitabı. 1996 doğumlu Tunçer, yani 26 yaşında. İlk kitabı çıkarmak için doğru bir yaş gibi gözüküyor bana. Şu aralar yaşı çok daha küçük şairlerin aceleye getirilmiş kitaplarını görüyorum sıklıkla ama Mahvettin Materyali…
NENEM BİR ÇİÇEK
Yunus Emre Altuntaş, İrfan Dağ’ın ikinci kitabı “Nenem Bir Çiçek” üzerine yazdı. İrfan Dağ’ın ikinci kitabı “Nenem Bir Çiçek” ismiyle Ebabil Yayınlarından çıktı. Şairin ilk kitabındaki diri söyleyişi daha da geliştirdiği görülüyor. İrfan Dağ’ın şiirleri diyalojik yapısıyla dikkat çekiyor. Şiirlerde konuşan özne, şairin farklı zamanlardaki…
TÜRK ŞİİRİNDE OKUR SORUNU
Özgür Ballı Aşkar Dergisi’nin 64. sayısına yazdı. Türk şiirinde okur sorunu var mı tam emin değilim ben. Sorun mevcut okurun bizim şiirimizi okumayı talep etmemesi sanırım. Yani öyle olmasa bir şiir kitabının yüz bin basması ve satılması mümkün olmazdı değil mi? Sözde şiir kitabı diyorum…
KAPANIN ELİ KALIYOR, KIRILIYOR “TÜRKİYE KİTABI” ÜZERİNE
İdris Ekinci, Osman Özbahçe’nin şiir kitabı “Türkiye Kitabı” üzerine yazdı. Türk şiirinin ortaya koymaya gayret ettiği yapı, aslında Türkçenin de sırtlandığı ağır yükün bir başka taraftan yansıması niteliğini taşıyor. Bu topraklarda yaşamak neyi karşılıyorsa Türkçe ve şiir de bu karşılığın derin anlamını taşımakla belirgin hale…
DARP ALTINDA HAYATA FARKLI BAKMA
ÇABASI: İRONİKA VEYA ÖZGÜR BALLI
İRONİSİ
İrfan Dağ, Özgür Ballı’nın şiir kitabı “İronika” üzerine yazdı. Şiir sınırları çizilemeyen bir gerilimin sonucudur. Bu gerilim ya da sınırlar, zamana ve içinde bulunduğu şartlara göre şekil kazanıp, kendine alan sağlar. İroni de gerilim ve arayış sonrasında şiirde kendine yer bulmuş, şiire yön vermiş tamlayıcıdır….
YAZMAK ÜZERİNE KISA BİR TAHLİL
Çağrı Subaşı, Raymond Carver’in “Yazmak Üzerine” adlı kitabına değindi. Okuma istidatı ve çabası bulunan her kişi başka yazarların serüvenlerini merak eder. Yazarların olgun ve nitelikli yazılara bir anda erişmediklerini, birçok başarısız yollardan geçtiklerini okumak, okura umut ve özgüven aşılar. Yazmak hayatla merbuttur. İnişler ve çıkışlar…
“BİR BÜYÜK KIRMIZI” ÜZERİNE
İdris Ekinci, Mustafa Melih Erdoğan’ın son kitabı “Bir Büyük Kırmızı” üzerine yazdı. Türk şiiri dünyada olup bitenleri, Türkçede olanlarla harmanlayıp yeniden bir anlayış/anlama/kavrama zemini oluşturarak kendini kabul ettirmiş bir yapıdır. Dil ve yaşananlar Türk şiirinin iki ana malzemesidir. Dil anlamlandırmanın yolunu açar; yaşananlar ise anlayışın…
YÜRÜYELİM
Hüseyin Karacalar, İdris Ekinci’nin son kitabı “Yürüyelim” üzerine yazdı. Frederic Gros, “Yürümenin Felsefesi” isimli kitabında; “Yürümek iki mesafe arasında gidip gelmek değil yaratıcı bir eylemdir. Hem kendi yalnızlığımıza çekildiğimiz hem de toplum olarak bizi dönüştürecek bir ayağa kalkıştır” diyor ve şu cümleleri ekliyor: “Yürüyen insan…
“Türkçenin Özü Kur’an’dadır”
Lütfi Özaydın – Aşkar dergisi Biz biliyoruz ki lisan aynı zamanda bir hayat biçimidir. Buradan hareketle Türkçe denince akla ne gelmelidir? Türkçenin tarifini nasıl yapmalıyız? İstiklal Marşı Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Bismillahirrahmanirrahim. “Lisan bir hayat biçimidir” ibaresinden bir şey anlamadım ama kasd…